Makrobiotika

Makrobiotika (macro-veliki, biotoks-život) još od antičkog vremena označava način življenja, pa tako Hipokrat „otac medicine“, Aristotel, Galen, makrobiotiku opisuju kao put koji preko ishrane vodi ka zdravlju i dugovečnosti.

Zastupnik današnje makrobiotike japanac Žorž Osava je svoju filozofiju zdravog života zasnovao na orjentalnoj japanskoj medicini. Odnosno na principima dve suprotne energije jin i jang, i težnji da se između njih uspostavi ravnoteža. Jin kao energija koja sugeriše širenje i jang energija koja označava skupljanje suprostavljene su jedna drugoj. Cilj je da se ove dve energije usaglase, u suprotnom višak ili manjak jedne od energija izaziva poremećaje u organizmu.

Prema makrobiotičkom učenju, kada je o ishrani reč, žitarice zauzimaju centralno mesto u skali jin/jang hrane. Integralne žitarice (pirinač, ječam, ovas, kinoa, raž, kukuruz, heljda) kuvane u zrnu čine 50% makrobiotičke ishrane i predstavljaju idealnu hranu koja dve energije jin i jang dovodi u savršen balans. Lokalno povrće i sezonsko voće u makrobiotičkoj ishrani učestvuje sa 20 – 30 %, dok 10 -15 % čine mahunarke (pasulj, sočivo, leblebije, soja) i njihovi proizvodi kao što je tofu i tempeh. Oko 5 % ishrane čine supe sa miso pastom i tamarijem.

Riba i morski plodovi su zastupljeni u ishrani jednom do tri puta nedeljno, dok se meso i mlečni proizvodi izbegavaju. Od ulja koriste se nerafinisana hladno ceđena ulja (susamovo, maslinovo, suncokretovo, kukuruzno). Od posebnih dodataka u makrobiotičkoj ishrani izdvajaju se morske alge koje obogaćuju ishranu mineralima, jodom, kalcijumom i gvožđem. Fermentisani začini poput soja sosova šoju i tamari, ili miso paste koriste se za spremanje miso supe, dok se ukus drugih jela obogaćuje začinom gomašio, dobijenim od dvanaest delova pečenog susama i jednog dela morske soli. Iako se koriste i drugi začini poput kurkume, karija, mahom se teži neutralnoj ishrani i prirodnom ukusu namirnica od kojih je obrok napravljen.

Zahvaljujući zdravim uljima, složenim ugljenim hidratima, vlaknima iz povrća i voća, makrobiotička ishrana se smatra odličnim rešenjem za prevenciju i tretman probavnih, srčanih i malignih oboljenja.

U našim radnjama možete pronaći proizvode kao što su:

Spelta ili krupnik, namirnica bogata belančevinama, mastima, mineralima, vitaminima i celulozom. Spelta u sebi sadrži više proteina nego pšenica, bogata nezasićenim mastima, I vitaminima grupe B kompleksa, kao i vitaminom A. Od minerala tu su kalcijum, kobalt, gvožđe, magnezijum. Odlična je u borbi protiv anemije, ubrzava varenje pražnjenje creva i snižava loš holesterol. U radnji zdrave hrane Efedra možete pronaći testenine od speltinog brašna, kao I samo brašno spelte.

Soba testenine su testenine napravljene od heljde. Bogate su proteinima, esencijalnim aminokiselinama, od minerala tu su fosfor, gvožđe i bakar, a od vitamina izdvajaju se vitamini iz grupe B kompleksa.

Miso pasta se dobija fermentacijom sojinih zrna, ječma, pirinča I soli, katkad I od pšenice. Bogata je ugljenim hidratima, vitaminima, minerlima, esencijalnim uljima. Odlične u kada je u pitanju rad organa za varenje, jer sadrže visok procenat bakterija Lactobacillus. Najpoznatije vrste miso paste su: Kome miso u čijem sastavu se pored soje nalazi i pirinač, Hačo miso pravi se od ječma i Mugi miso, koji se pravi od sojinog zrna, bogat je belančevinama.

Alge spadaju u najkvalietnije namirnice u makrobiuotičkoj ishrani. Alge (morska trava) u sebi sadrže enormnu količninu mineralnih materija I do 36 % svoje suve mase. Bogate su natrijumom, kalcijumom, hlorom, kalijumom, , jodom, gvožđem. Najveću količinu joda imaju smeđe alge, dok crvene I yelene sadrže manje količine ovog sastojka. Od vitamina tu su karotin, vitamin C i B 12. Sadrže malo masti sa visokim procentom esencijalnih masnih kiselina, I imaju visok nivo vlakana. Od vrsta algi izdvaja se Nori, koja spade u najhranljivije alge. Bogata je proteinima I vitaminom B 12, obiluje gvožđem, kalcijumom I kalijumom. Arame, alga koja blagotvorno deluje na kardiovaskularni system i Hadžiki alga koja je jang u makrobiotici, bogata gvožđem. Kombu, bogata gvožđem, kalcijumom, I odlična za evenciju I lečenje skleroze, artritisa, regulisanje krvnog pritiska. Vakame se najčešće koristi za miso supe, preporučuje se za rešavanje problema prouzrokovanih nedostatkom kalcijuma.

Umeboši šljiva ili u prevodu suva šljiva je vrlo prepoznatljiva istočnjačka namirnica, predstavlja turšiju od šljiva.Zovu je kraljicom alkaline hrane, pa se preporučuje nakon konzumiranja velike količine šećera. Odlična je u borbi protiv vrtoglaice I podstiče probavu, međutim najveća vrednost je šti sadrži supstancu iz koje se dobija antibiotic kao odličan lek u borbi protiv tuberkuloze. Umešo pasta je koncentrat umeboši šljive, I može se konzumirati rastvaranjem u šolji topple vode.

Kuzu prah je lekoviti skrob koji se koristi za zgušnjavanje hrane. Njegovo lekovito dejstvo ogleda se u rešavanju problema sa varenjem, pozitivno utiče na bolove u stomaku, kao i u slučajevima dijareje, ublažava upale i snižava temperature, utiče na jačanje organizma.

Lotosov koren, najbolje rešenje kod bolesti pluća, disajnih organa, alergija. Pomaže da se izbaci višak sluzi iz organizma. U sebi sadrži dva sastojka kao što su nelbumin za stimulisanje telesnih tečnosti I asparagon stimučiše izbacivanje otpadne sluzi iz pluća i bronhija.

Preporučujemo iz naše ponude:

lotosov-koren

soja-sos

banca-caj

alge