Mahunarke (leguminoze) obuhvataju razne vrste povrća kao što je pasulj, grašak, bob, boranija, naut (leblebija), kikiriki, sočivo (leća), soja.

Hranljive i energetski jake, predstavljaju izvor proteina (globulin), složenih ugljenih hidrata. Bogate su mineralima kao što je gvožđe, fosfat, kalijum, kalcijum, magnezijum i cink, vitaminima iz grupe B, kao i vlaknima potpuno ili delimično rastvorljivim, koja u crevima formiraju gel. Mahunarke se sporo vare i polako prelaze u krv.

Mahunarke u našoj ponudi:

PasuljPasulj spada u grupu leguminoza (mahunarki), visoke hranljive vrednosti, bogat belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, lecitinom. Od minerala u sebi sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. Ljuska pasulja bogata je pektinom. Mahune pasulja imaju izuzetno lekovito svojstvo, posebno u regulisanju šećera u krvi, dobre su za očuvanje zdravlja bubrega i mokraćnog mehura. Pasulj je pouzdan diuretik, a zahvaljujući vlaknima i folnoj kiselini odličana je namirnica za prevenciju od moždanog udara. Štiti od bolesti creva i srca. Nikako ne smemo zanemariti dve organske vrste pasulja kao što su azuki i mungo pasulj.

bobBob, iako ga mnogi zapostavljaju u ishrani, ova mahunarka krupnog zrna veoma je bogata vlaknima, i odličan je za regulisanje nivoa šećera u krvi. Bogat je kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem, kao i vitaminima B kompleksa i vitaminom A. Dobar izvor belančevina, bob u sebi sdrži aminokiselinu L-dopa, te se preporučuje obolelima od Parkinsonove bolesti. Zbog viskog sadržaja daje osećaj sitosti i dobar je u borbi od lošeg holesterola.

GrasakGrašak je česta i značajna namirnica u ishrani. Ovo povrće ima visoku hranljivu vrednost, te predstavlja bogat izvor vlakana i ugljenih hidrata. Karakteriše ga visok sadržaj proteina, bogat je gožđem, odličan je izvor vitamina B1 i B2, B6, C, te se preporučuje u suzbijanju umora, lečenju anemije i poboljšanju imuniteta.

KikirikiKikiriki, iako spada u mahunarke, ima jednako energetsko svojstvo kao orasi i bademi, što je u stvari rezultat visokog procenta nezasićenih masnih kiselina. Visoke enrgetske vrednsti, od minerala sadrži bakar, mangan, fosfor, magnezijum, kalijum, cink, gvožđe, selen, kalcijum, kolin. Tu su i vitamini B kompleksa, vitamin E, folna kiselina. Odličan je za prevenciju od kardiovaskularnih bolesti. Preporučuje se da se konzumira sirov ili suvo pečen. Ishrana obogaćena kikirikijem znatno utiče na smanjenje procenta oboljenja od raka.

Leblebija-nautNaut, leblebija, slanutak, sve su to nazivi ove ukusne mahunarke. Visoke hranljive vrednosti, od minerala sadrži gvožđe, kalcijum, fosfor, kalijum i bakar, i vitamine B1,B2, PP i vitamin C, tu su i lecitin, kolin. Bogat je nezasićenim masnim kiselinama i belančevinama. Odličan je za zdravlje srca i krvnih sudova. Zbog velike količine biljnih vlakana preporučuje se kod ostipacije (zatvora), inače biljna vlakna pozitivno utiču na sniženje lošeg holesterola u krvi.

SocivoSočivo ili leća, ova mahunarka može biti raznih boja, crvene, smeđe, zelenkaste, žute ili crne. Odličan izvor belančevina, bogato vitaminima B1 i B9, sadrži velike količine gvožđa, magnezijuma, fosfora, molibdena, mangana, cinka i kalijuma. Predstavlja moćno sredstvo za smanjenje nivoa holsterola u krvi, zahvaljujući velikoj količini dijetalnih vlakana koje sadrži odličan je za regulisanje varenja i zatvora. Ima veliki uticaj na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

SojaSoja, mahunarka izuzetno bogata proteinima, čak i do 40 %, uz sve esencijalne aminokiseline koje sadrži i značajnu količinu ulja oko 20 %, predstavlja izuzetno kvalitetnu namirnicu. Sojini proteini su gotovo jednaki proteinima životinjskog porekla. Od vitamina značajan je izvor vitamina B kompleksa, folne kiseline, pantotenske kiseline. Od minerala tu su kalcijum, fosfor, natrijum, mangan, mobden, bakar, kobalt i cink. Soja utiče povoljno na vitkost i smanjuje proizvodnju masnih stanica. Proizvodi kao što je tofu, miso, tempeh čine izvor izoflavona, i estrogena koji se ponašaju poput hormona, i imaju povoljno dejstvo na organizam žena u menopauzi. Dobar je izvor omega-3 masnih kiselina i povoljno utiče na nivo šećera u krvi, i smanjuje udeo triglicerida. Vlakna soje vezuju toksine koji utiču na razvoj raka debelog creva. Tradicionalni sojini proizvodi su tofu, miso pasta, sojino mleko, sojino ulje, sja sos, tamari, tempeh.

Preporučujemo iz naše ponude:

azuki-pasulj

socivo

grasak

mungo-pasulj