Orašati plodovi, tj. koštunjavo voće su neizbežne namirnice za dug i zdrav život. Šaka koštunjavog voća dnevno preventivno utiče na bolesti srca, antikancerogena je, pospešuje mršavljenje, odlična je u borbi protiv nesanice, i preporučuje se za bolju memoriju.

Orašasti plodovi našoj ponudi:

OrahOrah, pravo bogatstvo minerala, bogat je kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima B kompleksa, vitaminom C. Puni su omega 3 masnih kiselina te pozitivno utiču na pmaćenje, leče upale i krvne sudove, pozitivno utiču na problem sa srcem. Odlični su u smanjivanju lošeg holesterola, a smanjuju i rizik od tromboze.

LesnikLešnik je izvor minerala poput magnezijuma, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, fosfora, cinka, bakra, vitamina B i E. Ovaj čuvar srca bogat je proteinima odličnim za mišiće, dok vitamina A iz lešnika utiče na jačanje kostiju i pospešuje imunitet. Sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline, utiče na snižavanje krvnog pritiska. Lešnik je prava preventiva od srčanog udara, pomaže u lečenju bakterijskih infekcija, regulisanju šećera u krvi, odličan je za održavanje vitalnosti organizma.

PistaciPistaći, ukus orjenta. Bogati kalijumom, kalcijumom, manganom, fosforom, magnezijumom, vitaminima A, E, B, E. Odlični su u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, sadrže L-arginin koji arterije čini fleksibilnijim, samim tim smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Efikasni su kod regulisanja lošeg holesterola, dok jedna šaka pistaća dnevno utiče na jačanje memorije.

Indijski-orahIndijski orah, veoma hranljiv i prepun esencijalnih masnih kiselina i minerala kao što je bakar, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, cink, kalijum. Manje sadrži masnoća u odnosu na druge orašaste plodove, od nezasićenih masnih kiselina preovladava oleinska kiselina, koju sadrži i maslinovo ulje, te indijiski orah, zahvaljujući njoj je odličan u preveciji bolesti srca. Svakodnevno konzumiranje indijskog oraha smanjuje rizik od pojave dijabetesa tip 2, utiče na regulisanje nivoa šećera u krvi, snižava nivo triglicerida. Savršen je antioksidans i odličan je izvor fosfora neophodnog za zdravlje zuba i kostiju.

Brazilski-orahBrazilski orah, prava nutritivna bomba, prepun selena koji proizvodi antioksidanse, koji se bore protiv bolesti. Bogat cinkom neophodnim za obnavljanje kože, indijski orah je odlična prevencija za rak prostate. Međutim, unos ove namirnice je ograničen. Sadrži u sebi dosta vitamina E i B, međutim, zbog određene količine radioaktivnih elementa koje biljka sadrži u sebi, stručnjaci savetuju da se dnevno sme uneti dva do četiri oraha. Brazilski orah ima antivirusno i antikancerogeno dejstvo.

PinjoliPinjoli, semenke bora, spadaju u grupu orašastih plodova. Bogati su belančevinama, sadrže lizin, kao i mahunarke, od vitamina sadrže A, C, D, E, a od mineral tu je gvožđe, magnezijum, fosfor, cink.Bogati su nezasićenim mastima, te su odlični u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, snižavaju loš holesterol, snažno deluju na povišen krvni pritisak. Kao lekovito sredstvo koriste se kod poremećaja rada bubrega i sistema za varenje, kod uznemirenosti.

Kesten, orašasti plod prepun vitamina A, B, a ima i vitamina C. Hrana visoke energetske vrednosti. Od minerala sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan. Pogodan je u ishrani kod bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Ukusna je namirnica, puna skroba, bilo da se konzumira pečen ili kuvan.

Preporučujemo iz naše ponude:

lesnik

kostice-kajsije

indijski-orah

bademi