Semenje, zbog visokog sadržaja belančevina, minerala, enzima, masti, bogate energetske i hranljive vrednosti nemerljivo je važno u ljudskoj ishrani.

Seme-suncokretaSuncokretovo seme je odličan izvor vitamina E, kao i vitamina B kompleksa, bogat je mineralima magnezijumom, cinkom, selenom, bakrom, manganom, kalijumom, fosforom, natrijumom, gvožđem, esencijalnim aminokiselinama. Ima visok procenat polinezasićenih masnih kiselina. Poželjan je u prevenvciji i lečenju kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Vitamin E iz suncokreta jedan je od najjačih antioksidanasa, odličan je u borbi sa stresom i nervnom napetošću. Suncokretovo seme uvršteno je među 20 namirnica koje nose etiketu superhrane.

Semenke-bundeve-golicaGolica (seme bundeve) bogata je belančevinama, nezasićenim masnim kiselinama, dobar je izvor minerala kao što su cink, magnezijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, pektin, sadrži linoleinsku, oleinsku i steorinsku kiselinu. U ishrani se može koristiti sirova, sušena i pečena. Zajedno sa lanom predstavlja odličan izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Preporučuje se u lečenju parazitarnih infekcija. Odlična je u očuvanju zdravih kostiju, uspostavljanju ravnoteže hormona, pomaže u boljem funkcionisanju moždanih aktivnosti, a preporučuje se za zdravlje kože.

Laneno-semeLaneno seme je najveći prirodni izvor lignina i omega 3 masnih kiselina, iz tog razloga smatra se da ima antikancerogeno dejstvo. Uz to, odličan je u prevenciji i borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, visokog holesterola, moždanog udara, tromboze, prevenciji dijabetesa. Predstavlja prirodan razređivač krvi, snižava nivo šećera u krvi, smanjuje upale, leči kožu itd. Jednostavno rečeno prava riznica zdravlja.

susamovo-semeSusamovo seme bogato je fitosterolom, sastojkom koji je po svojoj strukturi sličan holesterolu, te svojim prisutsvom redukuje nivo holesterola, smanjuje rizik od nastanka određenih oblika karcinoma i jača imunitet. Od minerala susamovo seme bogato je gvožđem, kalcijumom, manganom, bakrom, selenom, dok od vitamina izdvajaju se vitamin E, snažan antioksidans koji štiti od starenja, pojave tumora i srčanih obolenja, potom vitamina B kompleksa, folne kiseline riboflavin. Tu je i sezamin važan sastojak u prevenciji bolesti jetre i njenih oštećenja.

Semenke-kimaSeme kima, ovo aromatično seme u sebi sadrži 100 jedinjenja, od kojih neka tek treba da se identifikuju. Njegov glavni sastojak je nigelon, kristalna supstanca. Pored nigelona, kim u sebi sadrži mirinsku kiselinu, oleinsku kiselinu, stearinsku kiselinu, linolensku ksielinu, belančevine, vitamine B1, B2, B3, folnu kiselinu, kalcijum, fosfor, gvožđe, bakar, cink.

Seme kima odlično je za ublažavanje stomačnih grčeva kod beba i odraslih, preporučuje se protiv nadimanja, kod osvežavanja daha, podstiče probavu, ima lekovito dejtvo kada je reč o organima za varenje. Kim ima antitumorska svojstva.

konopljino-semeSeme konoplje, spada u superhranu. Bogato je proteinima isto koliko i soja, bogato je vitaminima E, kalijomom, magnezijumom i kalcijumom. Istraživanja su pokazala da ulje ovog semena ima nemerljivu vrednost, bogato je esencijalnim aminokiselinama, uključujući linolnu, omega 6 i omega 3 kiselinu. Zato seme konoplje sprečava bolesti srca, povoljno utiče na ekceme, i zarastanje rana. Blago orašastog ukusa je, i može se jesti celo oljušteno ili mleveno, ne preporučuje se termička obrada da ne bi izgubilo sva korisna i lekovita svojtva.

Chia-semeChia seme, magično seme koje nosi etiketu super hrane. Bogato je omega 3 masnim kiselinama, proteinima, vlaknima. Zato je odlično za sagorevanje masnih naslaga, jača organizam, pozitivno utiče na organe za varenje, regeneriše kožu, kosu, nokte, pokazalo se kao odlično rešenje u prevenciji raka debelog creva. Chia semenke sadrže 8 vrsta aminokiselina, ne sadrže gluten, sadrže 5 puta više kalcijuma od mleka, 7 puta više vitamina C od naradže, tri puta više Fe od spanaća, predstavljau izvor kalijuma. Mogu poslužiti kao zamena za jaja, odlične su u nivelisanju šećera u krvi, pa se preporučuju dijabetičarima. Chia semenke, riznice zdravlja.

Preporučujemo iz naše ponude:

seme-kima

susamovo-seme

seme-konoplje

pinjoli