Soja poznata kao „hrana bogova“ je mahunarka izuzetne hranljive vrednosti. Zrno soje sadrži od 35 do 55 % proteina, oko 34 % ugljenih hidrata, od 17 do 23 % ulja. Bogato je esencijalnim aminokisalinama, vitaminima (E, A, B kompleks, C, D), u sebi sadrži minerale kao što su gvožđe, cink, magnezijum, kalijum, fosfor, mangan, kalcijum, potom biljne hormone, naročito fitoestrogen. Ova lekovita biljka poreklo vodi iz Kine, svrstavana je u red svetih biljaka. U zavisnosti od vrste može se naći žuta, zelena i crna soja.

Na našem tržištu prisutni su razni proiozvodi od soje, pored zrna soje može se naći dehidrirana soja u obliku medaljona, ljuspica, komadića, odrezaka. Zatim tofu – sir od soje, sojino mleko, tempeh, sojino brašno, ulje, izdanci soje, miso, soja sos, kao i proizvodi poput salama, pašteta, viršli, raznih sireva, jogurta i drugo.

Proizvodi od soje:

Zrno soje, visokoproteinska namirnica koja sadrži sedam esencijalnih aminokiselina, bogata uljem. Zrno soje se može koristiti kuvano i pečeno. Potapanjem zrna soje mogu se dobiti sojine klice. Predstavlja pravu riznicu zdravlja, dok mlevenjem zrna dobija se sojino brašno.

Soja sos, se dobija fermentacijom kuvane soje, često uz dodatak pšenice, i koristi se kao slani začin za razna jela.

Tofu sir, namirnica bogata belančevinama, gvožđem, kalcijumom i magnezijumom. Lagan za varenje, podstiče probavu. Može se naći začinjen mirođijom, susamom, paprikom, kao prženi i dimljeni tofu ili u vidu tofu namaza u kombinaciji sa začinima.

Tofu maslac, se dobija iz sojinog ulja, odličan je za pripremu slanih i slatkih poslastica.

Tempeh, dobija se fermentacijom termički obrađene soje, kojoj se dodaje određena vrsta plesni. Proizvod velike enrgetske vrednosti, koji sadrži vtamin B12 i predstavlja zamenu za meso.

Sojino mleko, po svom sastavu slično je kao kravlje mleko, međutim, sadrži mnogo više proteina u odnosu na kravlje, ali manje masti. Ne sadrži holesterol i odličan je u prevenciji i lečenju od kardiovaskularnih bolesti i u dijetetici. Bogato je vitaminima iz B grupe, vitaminom E i A. Od minerala nalaze se značajne količine kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka, mangana, bakra selena i silicijuma. Antikancerogeno je, i pomaže u borbi protiv malignih oboljenja, čisti jetru i preporučuje se i muškarcima i ženama.

Sejtan sir, visokoproteinski proizvod od pšenice kuvan u umaku soja sosa. Odlikuje ga visok sadržaj proteina i nizak sadržaj masti.

Sojin jogurt, hranljiv i osvežavajući napitak, često u kombinaciji sa raznim voćem.

Sojine viršle, kobasice, parizer, paštete predstavljaju kvalitetan obrok od belančevina dobijenih iz soje i brašna dobijenog od pšenice.

– Dehidrirani proizvodi od prerađene soje kao što su soje ljuspice, komadići, šnicle

Sojin šlag, odličan za sve posne poslastice, ne sadrži zasićene masti.

Preporučujemo iz naše ponude:

sojin-maslac

tempeh

jogurt-soja

tofu-sir