Zbog svojih mnogobrojnih svojstava koja utiču na poboljšanje zdravlja, žitarice čine temelj piramidalne ishrane, kao modela zdravog načina ishrane.

Ovu vrhunsku ulogu nose samo žitarice u neprerađenom tzv. integralnom obliku, ili njihovi proizvodi. Žitarice su bogate Mg, Ca, Fe, vitaminom E. Predstavljaju sinonim za većinu vitamina iz B grupe, i zanačajan su izvor tijamina, vitamina B6, folne kiseline.

Pored nutritivne, imaju nezamenljivu dijetetsku vrednost. Najveći su izvor dijetalnih vlakana. Vlakna su važan nerastvorljivi deo ugljenih hidrata, te imaju nezamenljivu ulogu u regulisanju peristaltike creva.

Pored ove uloge preventivno deluju na nastanak tumora, daju osećaj sitosti, regulišu holesterol i šećer u krvi, regulišu prekomernu telesnu težinu, pa se često preporučuju u svim redukcionim dijetama. Da bi imali korist od žitarica u organizmu moramo ih dobro sažvakati.

Žitarice u našoj ponudi:

PsenicaPšenicu sa pravom nazivaju „kraljicom života“. Snagu zrna pšenice čini harmonija kilca, mekinja, brašna i najmanje vrednog skroba. Tužno je što savremeni čovek odbacuje ono što čini vitalnu i energetsku moć – klicu i mekinje. Odstranjivanjem klice odričemo se vitamina E, koji je značajan protiv šećerne bolesti, bolesti srca, raka, kao i čitave porodice vitamina B, koji je neophodan za nervnu uravnoteženost. Mekinje su važne u prevenciji raka debelog creva. Mekinje su najbezbedniji i najefikasniji metod lečenja opstipacije (tvrde stolice). Mekinja je najbogatija glutenom. Gluten često stvara alergije. Kada ga pojedemo stvara problem sa varenjem, pošto je njegova mreža teška za razlaganje. Može delimično da se svari, posebno ako hrana nije dobro sažvakana, pa je to glavni uzrok crevnih zapalenja i alergije na pšenicu.

KukuruzKukuruz se još naziva „zlatno zrno“, ali to ime ne zaslužuje samo po boji koju ima, već po gradivnim, hranljivim i biološkim vrednostima. Odličan je izvor proteina i ugljenih hidrata, lako je svarljiva namirnica, pa reguliše nivo masnoće u krvi i predupređuje srčana oboljenja.

OvasOvas poznatiji pod nazivom „Zob“ pretežno se koristio za ishranu stoke. Svarljivost ovsa i proizvoda od njega je laka, a hranljivost i lekovitost velika. Ovas sadrži Ca, fosfor, K, Ma, Fe, a od vitamina E i B12. Kalijum je neophodan za zgrušavanje krvi. Ovas se preporučuje onima koji imaju osetljiv želudac, pospešuje čvrstinu kostiju i zuba, utiče na uvećanje broja crvenih krvnih zrnaca. Pomaže nervne aktivnosti, jača rad mozga. Obiluje biljnim belančevinama (proteinima), neophodnim za rast, pa se preporučuje deci. Pogoduje bolesnicima, i ubrzava oporavak. Dijabetičari svakodnevnom upotrebom ovsa mogu smanjiti šećer. Značajan je što umanjuje rizik od malignih obolenja debelog creva i snižava holesterol u krvi. Ovsene mekinje su poznati narodni lek, pozitivno utiču na lečenje svraba kod psorijaze.

JecamJečam je najstarija žitarica koristi se kao lek kod bolnog grla. Zrno ječma se peče i melje i od njega se pravi ječmena kafa, kao zamena za tursku kafu. U zrnu ječma nalaze se mnogi lekoviti sastojci: skrob, azotna jedinjenja, kiseline, biljne masti, vitamini B1 i B2 kompleksa. Kuvanjem iz zrna dobija se sluz koja se naročito preporučuje bolesnom grlu i želucu. Poznata su lekovita svojstva zrna ječma, još od davnina se koristi kod velikog kašlja i bolesti slezine, kod bolesti grudi, Ili kod doilja koje nemaju dovoljno mleka. Zahvaljujući velikom sadržaju hroma, ječam reguliše šećer u krvi. Sadrži i do 35% nezasićenih masnih kiselina, pa je dobar u snižavanju holesterola.

RazRaž kao i druge žitarice bogata je mnogim hranljivim i korisnim sastojcima, kao što su proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini B1, B2, B6, E, K, P, Mg, Fe, Zn, kao i zasićene i nezasićene masne kisleine. Tvrda je pa zahteva dugotrajno žvakanje i kombinuje se sa drugim žitaricama. Ražani hleb je pogodan za dijabetičare. Da bi se lakše svarila mora se pre kuvanja malo propržiti na suvom tiganju. Raž ima i svoje lekovito dejstvo, koristi se kod arterioskleroze, bolesti vezanih za cirkulaciju krvi, arterijskog pritiska. Ražane klice su bogate vitaminima i mineralima i preporučuju se anemičnim osobama, rekovalescentima, deci.

Integralni-pirinacIntegralni pirinač je izuzetno vredna i zdrava hrana koja u malim količinama zasićuje. Bogat je Mg, Fe, P, Ca, K, S i vitaminima B kompleksa. Integralni pirinač je daleko hranljiviji i zdraviji od belog pirinča. U makrobiotici integralni pirinač se koristi i kao hrana i kao lek. Pirinač je lako svarljiv, bogat skrobom, a siromašan belančevinama i mastima, pa je pogodan za ishranu bolesnika, rekovalescenata i osoba ostljivih organa za varenje. Pirinač je dobar za pojedine vrste dijeta, zato što daje osećaj sitosti, daje energiju.

HeljdaHeljda je jestiva, lekovita, medonosna biljka. Mada nije žitarica ona sadrži sve dobre strane koje imaju integralne žitarice – mnogo vlakana, malo masnoća. Heljda je bogata lizinom i esencijalnom amino kiselinom koje nema u žitaricama. Ona snaži i zagreva, bogata je belančevinama i doprinosi stvaranju jake konstitucije, pa je zovi i „zimskom žitaricom“. Ona snižava krvni pritisak, leči zatvor, obnavlja sluzokožu creva. Korisna je u lečenju tuberkuloze. Sirovo heljdino brašno pomaže u izbacivanju glista. Može da održi nivo glukoze u granicama normale. Bogata je MG i manganom, pa je samim tim dobra i za zdravlje i izgradnju kostiju. Heljda ne sadrži gluten pa je dobra i za osobe koje su alergične na gluten.

prosoProso je odlična dijetalna namirnica, hranljiva i ima lekovito dejstvo. Pored obilja vitamina i minerala proso sadrži rastvorljivu silicijsku kiselinu, neophodnu zdravim i bolesnim. Proso pomaže pravilan rad pankreasa, slezine i želuca. Blagotvoran je kod dijabetičara i hipoglikemije. Koristan je za dobro varenje i zdravlje creva. Proso je izrazito bazna žitarica (alkalna) i najbolji je prirodni lek kod poremećaja crevne flore. Savetuje se uzimanje prosa kod tegoba sa kiselinom, krvi, lošeg zadaha, upale kože, reumatizma, gihta.

KinoaKinoa sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina, zato se smatra najboljim biljnim izvorom belančevina. Odličan je izvor K, Fe, Zn, vitamina B kompleksa. Ne sadrži gluten.

amaratAmarant kao heljda i kinoa nije žitarica, ali sadrži mnogo onoga što žitarice imaju. Bogata esencijalnim aminokiselinama. Obiluje Fe, Ca, dva minerala koja često nedostaju u ishrani žena i devojčica. Njeno seme jača nervni sistem, mozak i metabolizam.

Preporučujemo iz naše ponude:

bulgur

heljda

kus-kus

kinoa